Dessa delades in i två grupper, varur spelarna två och två skulle gå vidare till placeringsspel i cupform. Det systemet betyder att man måste komma minst tvåa i gruppen för att gå till semifinal samt att alla får spela vidare och få en exakt slutplacering. Fyra spelare seedades enligt den gällande ratinglistan, och övriga lottades fritt in i grupperna. Eftersom domaren hade skolkat fick den som var spelledig för stunden tjänstgöra som domare och ordkontrollör.
Spadergruppen blev den på papperet svåraste. Där var Anders Grönlund toppseedad i sin egenskap av tvåa på ratinglistan följd av trean Thomas Olsson. (Trean och fyran hade lottats mellan grupperna.) Sedan ville slumpen att alla de tre högst rankade av de oseedade spelarna skulle hamna i denna grupp. Toppseedade Anders fick en svettig start med just dessa som sina tre första motståndare. Efter förluster mot både Erik och Monika kom Anders tidigt på efterkälken i den täta kampen om semifinalplatserna, och trots att han bättrade på sina resultat var det för sent för att riktigt återhämta sig.
Thomas å sin sida fick motsvarande tuffa öppningslottning, men lyckades tämja både Monika och Erik efter två mycket jämna matcher. Sedan blev det lugnare för den regerande FEZ-cup-mästaren, som vann fyra matcher till och i praktiken var klar för semifinal redan efter fem av sju ronder. I sista ronden, som var tänkt att bli gruppfinal, hade han råd att förlora mot Anders och gjorde det också trots ett övertag både i tid och brickor. Men en ohotad gruppseger var ändå i hamn.
Om andraplatsen blev det hårdare. Tre spelare låg på 8 poäng inför sista ronden, varav två möttes: Monika Danielsson och Erik Starbäck. Det blev ett av turneringens bästa och mest poängrika partier. Erik tog ledningen tidigt, tappade den men återtog den efter en bonusrullning för 63 poäng. Sedan var ställningen exakt lika i två drag, varefter Erik ryckte igen efter drag för 36 och 27 poäng. Men Monika segade sig ikapp och förbi och kunde till sist hantera slutspelet bäst. De imponerande siffrorna 382-358 räckte till tio poäng och den åtråvärda semifinalplatsen. I ett annat parti stod Monika för spadergruppens högsta poängdrag: det listigt funna OTÄCKA för 81 poäng utan rullning! Man får hoppas att tillmälet inte var riktat mot motståndaren Agneta.
Olof Siverbo, som envist brukar hävda att han endast motvilligt och av rent sociala skäl deltar i Scrabble-turneringar, gjorde sin plikt i sista ronden och slutade också på tio poäng. Men han hade fått slita betydligt hårdare för sina fem segrar än Monika (och framför allt fått mer däng i sina förlustmatcher). Eftersom reglerna föreskrev att poängskillnad skulle avgöra vid lika poäng, blev andraplatsen Monikas med klar marginal. "Vem hittar på reglerna här?" muttrade Olof, som tidigare vann matchen mot Monika och alltså hade gått till semifinal om "inbördes möte" hade gällt. Men tio poäng och en tredjeplats måste anses mer än godkänt med så svårt motstånd. Olof förlorade bara mot Anders och Thomas, de båda seedade.
Även fjärde- och femteplatsen krävde poängskillnad för att fördelas rätt, men det var god marginal här också. Erik Starbäck bjöd på ett öppet och offensivt spel genom hela turneringen och blev den i spadergruppen som lade flest poäng: hela 353 i snitt, trots att den ovan beskrivna rullningen mot Monika var enda gången i turneringen han lade över 50 poäng! En imponerande jämnhet. Även om defensiven blev lidande ibland räckte Eriks poängskillnad till en fjärdeplats och spel om placeringarna 5-8. På samma poäng (åtta) hamnade till sist Anders, som i alla fall plockade värdefulla ratingpoäng med sin avslutande seger över Thomas.
På sjätte plats slutade den tilltänkte domaren, Johan Blixt, som tidigare mest varit intresserad av arrangemang och statistik och liksom Olof gärna spridit sarkastiska kommentarer om Scrabble-spelets förtjänster omkring sig. Men frågan är om han inte blev en liten smula biten efter sin insats i Malmö. Tre segrar (sex poäng) blev det till slut, bland annat en tungviktig skalp över den toppseedade Anders. Johan lade 396 poäng i snitt på sina två sista partier i gruppspelet! Inte illa av en halvt motsträvig debutant.
De två sista platserna i spadergruppen belades av två lokala matadorer. Joakim Tornhill har deltagit i alla tre Malmö-turneringarna, men inte tränat särskilt mycket däremellan. Nu räckte rutinen till vinst i den första matchen, men sen blev det stopp. En stark spurt i rond två ledde ändå inte till mer än målfotoförlust mot Johan, och därefter blev det överlag för tufft motstånd. Två poäng och sjunde plats för kämpen Jocke. Utan poäng men glad ändå i den svåra gruppen blev gruppens andra debutant, Agneta Hallin, som spelat en hel del "hemma-alfapet" men var ovan vid turneringsreglerna och kanske framför allt schackuret. Straffpoängen för tidsöverdrag kan förklara en del av de blygsamma resultaten - i matchen mot Olof rök till exempel 80 puckar.
Hjärtergruppen hade bara sju deltagare, men spelaren med frirond belades med domarplikt och fick alltså hållas igång ändå. Utöver täta kontroller av diverse obskyra ordläggningsförsök inträffade ett par incidenter som inte fanns täckta av de ändå ganska vidlyftiga reglerna. Bland annat slutade en spelare (Greger) att dra brickor innan påsen var tom, enligt egen uppgift helt omedvetet, och lurade därvid sin motståndare (Johan) att göra sammalunda. Denna händelse lär ha debatterats livligt i bilen tillbaka till Stockholm. En annan spelare (Olof) svarade för det om möjligt ännu genialare konststycket att dra brickor ur sin grannes (Anders) påse, som tillhörde ett helt annat parti. Det var kanske tur att de åkte olika tåg hem till Göteborg.
I hjärtergruppen blev det klarare siffror i toppen och lättare för de seedade att ta sig fram genom snåren. Stefan Diös låg överst på ratinglistan inför tävlingen och manglade allt motstånd, till synes utan att förta sig. Redan i sitt första parti lyckades han lägga vår första trippel-trippel någonsin i turneringssammanhang: ett ord lagt genom två röda trippel-ord-poäng-rutor som alltså ger nio gånger poängsumman. Över denna bravad (ViNdKAST med två blanka) blev Stefan blev så upphetsad att han glömde ta ut sina 50 bonuspoäng för att ha "rullat", dvs lagt ut alla sju brickorna på en gång! Poängen stannade därför på 99 för ett drag som egentligen var värt 149. När den på papperet bäste spelaren gör sådana misstag, hoppas vi att inga nya deltagare ska bli rädda för att blanda sig i leken! Ändå gick Stefan över den sällsynta 500-gränsen i detta parti efter ännu en rullning och det korta men goda CAFE för 74 poäng.
Efter en rad nästan lika astronomiska poängsummor var gruppsegern klar, men sedan fick Stefan också medge att brickorna hade vandrat hans väg på ett sällan skådat sätt. Nästan alla blanka och honnörer (högpoängare) hamnade på arrangörens brickställ i parti efter parti. "Till sist var det inte ens kul", menade Stefan och fortsatte jämra sig över sina goda resultat: "Tänk om jag hade haft samma tur i lotto eller poker". Nåja - chansen att dra två brickor och få två blanka, vilket Stefan gjorde en gång, torde i alla fall ligga någonstans i trakten av en på tiotusen. Men chansen att dra ÄÄ, som han gjorde en annan gång, torde vara lika stor, så kanske jämnar turen ut sig i längden som matematikerna påstår.
Andraseedad i gruppen var Per Starbäck, fyran på ratinglistan. Han gick också som en slåttermaskin genom gruppen utan att vara hotad mer i möjligen en halv match, innan han i gruppfinalen mot Stefan fick lida samma hjälplösa förnedring som de andra. Men då var båda två redan klara för semifinal, och det handlade bara om vem som skulle vinna gruppen och därmed slippa möta Thomas Olsson i semifinalen. Trots detta lågvattenmärke (268 poäng) lade Per i snitt 368 poäng i gruppspelet. Inget tvivel alltså om att seedningen var riktig i denna grupp.
Bakom dessa blev det desto hårdare. Ett tätt mittskikt på tre personer slutade på tre segrar och tre förluster, och bäst poängskillnad av dessa hade Fredrik Strömberg. Han kom till sin första tävling med många träningspartier i kroppen, men led ordentligt av att ha spelat med en annan ordlista! Lite grann som att träna på grus inför Wimbledon i tennis, kan man tycka. Gång efter annan fick stackars Fredrik se sina till synes vettiga drag sopas bort av rutinerade motståndare som memorerat de viktigaste nyckelorden i SAOL, särskilt i partiet mot Per där han länge höll jämna steg. Ändå räckte Fredriks starka öppning med tre raka segrar till en tredjeplats i gruppen.
På fjärde plats kom Ola Torstensson, som före tävlingen ståtade med en sistaplats på ratinglistan och med klädsam blygsamhet sade sig räkna med att behålla den. Men Ola gjorde en motsatt karriär mot Fredrik: först tre förluster och sedan tre segrar, vilket i slutändan visade sig lika effektivt. I sista ronden, där Ola var spelledig domare, fick han sitta och bita på naglarna och hoppas på rätt resultat för medtävlarna. Det gick vägen med en hårsmån när, och Olas placering innebar spel om placeringarna 5-8. Sin stilfulla vana trogen tog han också hem den pikanta titeln som läggare av tävlingens längsta ord: precis som vid FEZ-cup i Uppsala mäktade han otroliga elva bokstäver, den här gången genom att bygga på STACK till GÖDSELSTACK.
Greger Nässén hade förlorat mot Ola, som hade förlorat mot Fredrik. Det betydde att Greger måste slå Fredrik i sista ronden för att ens komma på fråga för en högre slutplacering än nia. Det gjorde han också efter ett jämnt parti, men det var ändå inte tillräckligt. Efter många kontrollräkningar stod det klart att Greger var förvisad till femte plats, trots att han stod för tävlingens största seger genom 402-84 mot Jakob. Men det skilde bara 36 poäng över sju partier mellan Ola och Greger - jämnare kan det naturligtvis bli men inte särskilt mycket.
Även bottenstriden avgjordes i slutronden. Anita Marmell kom som alltid till start tänd till tusen och gav bland annat Greger en riktig skrämselhicka i andra ronden. Den matchen hade Anita vunnit, om hon inte dragit över tiden för mycket. Sedan kärvade det till sig både med klockan och brickorna, och det blev ingen utdelning förrän jumbofinalen mot Jakob Hallin. Denne hade nog inte alls tänkt ställa upp, men kunde förstås inte motstå en hel helg i sällskap med sina vänner ens med ett så plågsamt spel som Scrabble på programmet, och följde därför snällt med sin mor på resan in från Lund. Jakobs eftertänksamma natur rimmade dåligt med de obarmhärtigt tickande schackuren med några poängmässiga bottennapp som följd, och den avslutande matchen mot Anita blev direkt avgörande för sjätteplatsen i gruppen. Denna match fick tävlingens lägsta totalpoäng, men låga poäng räknas också. Till sist kunde en sprudlande glad Anita kamma hem segern och kliva över tröskeln till spelet om placeringarna 9-12. Jakob, å sin sida, försvarade familjens positioner väl jämfört med Agneta i spadergruppen, och båda hängde läpp precis lika litet för det.
Så var det dags för de avgörande slutspelsmatcherna. Ettan i resp. grupp tog sig an tvåan i den andra och tvärtom, och likadant för treorna/fyrorna osv. I tätgruppen fortsatte Stefan att plocka osannolika brickor och poäng. Han tog ledningen i andra draget, och Monika, som hela tiden saknade de behövliga nyckelbrickorna, fick aldrig någon riktig chans att komma ikapp. I den andra semifinalen tog Per tidigt kommandot, men när Thomas rullade ut tävlingens enda plus-hundra-drag genom STRECKA + JAMS i nionde draget (115 poäng), var dagen förstörd för Uppsalas representanter. Det var bäddat för repris på finalen från FEZ-cup i våras.
Lustigt nog visade det sig att gruppresultaten höll i sig genom hela den första placeringsomgången. Det innebar att den högst placerade i varje match, som också fick förmånen att börja, segrade i alla de sju matcherna, vilket i sin tur medförde att inga spelare fick mötas två gånger. Största överraskningen var kanske att Fredrik ganska klart dammade till Erik och kvalificerade sig till spel om femte plats mot Olof, som efter en tät match jobbade ner Ola i de två sista dragen.
I 9-12-gruppen vann Anders klart över Anita och Greger lika klart över Johan - att de glömde dra de sista brickorna torde inte påverka resultatet. Längst ner var det sjuan i spadergruppen, dvs Joakim, som fick frirond mot den obefintliga åttan i hjärtergruppen, medan Agneta mötte Jakob i ett rafflande familjederby. Och se, nu hade Jakob hunnit vakna till liv efter sin karakteristiskt långa startsträcka. I en bejublad match var han ofin nog att toffla till modern ordentligt, och det med den synnerligen respektabla poängsumman 359 (mot 245). Därmed fullföljde Agneta sin sympatiska tradition som poängleverantör.
Så återstod bara en rond: de avgörande matcherna om de slutliga placeringarna. I finalen hade formstarke Stefan revansch att kräva från FEZ-cup, där han bara förlorade två matcher: Thomas Olsson i gruppspelet och Thomas Olsson i finalen. Finalpartiet finns inte bevarat, men Stefan tog tidigt ledningen medan Thomas höll en blank och väntade på rullningsläge. Efter ett taktiskt byte av Z och tre andra mindre rullningsbenägna bokstäver var det dags i nionde draget: OÖNSKAd + LEVA för 75 poäng. Men Stefan hade också dragit en blank, och även om det inte gick att få någon rullning kunde han återta ledningen fyra drag senare genom AFfIX för 42 poäng, varefter Thomas tvingades göra ytterligare ett taktiskt byte av Z. Sedan blev det strid på kniven in i det sista. Y, C och Z låg kvar i påsen, och medan Thomas var tvungen att öppna lägen i förhoppning om att själv kunna dra särskilt Y, så försökte Stefan behålla sin ledning genom att stänga till alla farliga bonusrutor. Men till sist tog den goda brickfen bort sitt trollspö. Stefan fick visserligen ut Y för 28 poäng, men sedan drog han de två sista brickorna i påsen: C och Z. Då var saken klar. Thomas behövde bara se till att hålla Stefans ledning under 36 poäng (plus/minus 18 för olagda brickor) medan han själv lade ut alla sina i lugn och ro. När partiet var klart efter 18 drag skrevs Thomas segersiffror till 349-321 efter ännu ett strategiskt fullgånget parti. Hemmaplan hjälpte alltså inte för Stefan, men efter sina tidigare insatser var det nätt och jämnt att han nändes utnyttja förlorarens vanliga privilegium genom att klaga över "otur".
Eftersom turneringen inte har något namn hedrades segraren med en pokal prydd med den kufiska inskriptionen LÄSER ABC MEST BRA. Tanken var att den som var duktig nog att vinna turneringen också borde klara av att kasta om dessa bokstäver till något relevant, men här förlorade nog Olsson en del prestigepoäng. Fortfarande medtagen efter den hårda turneringen stod han mest och mumlade över pokalen, medan flera hånfulla tillrop hördes från andra deltagare som redan löst problemet. ("Ge priset till tvåan!" tyckte åtminstone prisutdelaren.) Till sist fick Malmös Scrabble-mästare, med viss hjälp från allmänheten, i alla fall ihop svaret, vilket säkert också läsaren av dessa rader klarar av. Turneringsspecialisten Olsson har nu vunnit båda de tunga titlarna under 1996, men Stefan Diös behåller ändå förstaplatsen på ratinglistan efter sina två finalplatser.
I bronsmatchen öppnade Per direkt med en rullning (SENDRAG) och följde nästan direkt upp med en till (EMaNERA). 110 poängs underläge efter tre drag blev för mycket för Monika, som inte hade någon lycka med sig i finalspelet, och ungefär samma marginal höll sig genom hela partiet. Femteplatsen togs av Olof "Jag hatar Alfapet" Siverbo, som höll Fredrik i ett fast grepp under hela partiet och alltså blev bäst av alla som inte gick till semifinal. Han blev dessutom ratinglistans stora komet och tronar nu på en meriterande fjärdeplats. Erik återtog en del av äran när han i en mycket jämn kamp betvingade Ola för att sluta sjua. Men Ola gjorde under hela tävlingen en heroisk insats och lämnade med god marginal ifrån sig jumboplaceringen på ratinglistan.
Nia blev Greger, trots att Anders lyckades lura honom med ett rullningsord som inte finns i ordlistan (SITTARE). Den högt seedade Anders slutade alltså tia och får trösta sig med att han blev den ende i turneringen som vann mot Thomas, vilket han f.ö. gjorde i förra årets tävling också. Johan knep elfteplatsen genom att klara av Anita, och det ryktas om att en hel del Scrabble-studier sedan dess har ägt rum i det blixtska hemmet. Har Johan dömt sin sista tävling? Vilken funktionärstalang går i så fall inte förlorad i honom? Matchen om trettonde plats, slutligen, blev den jämnaste i hela turneringen. Till sist kunde den sent formtoppade Jakob vinna med en enda ynka poäng sedan Joakim dragit över tiden för mycket. Det blev ett ras i ratinglistan för Jocke, men det sägs att även han har fått en vitamininjektion (eller åtminstone ett datorprogram) och tränar hårt inför vidare evenemang. Och Agneta, allas bästa vän, lyckades i alla fall vinna frironden och ska belönas med en särskild sluttabell som är tryckt upp-och-ner.
Anders - Erik 218 - 344 Monika - Anders 334 - 225 Thomas - Monika 307 - 292 Erik - Thomas 309 - 317 Johan - Olof 261 - 294 Joakim - Johan 266 - 271 Agneta - Joakim 240 - 350 Olof - Agneta 336 - 101 Anders - Olof 374 - 238 Joakim - Anders 229 - 343 Thomas - Joakim 378 - 260 Olof - Thomas 206 - 368 Johan - Erik 230 - 302 Monika - Johan 318 - 254 Agneta - Monika 198 - 434 Erik - Agneta 406 - 228 Anders - Agneta 295 - 206 Johan - Anders 376 - 328 Thomas - Johan 332 - 285 Agneta - Thomas 245 - 411 Joakim - Erik 268 - 418 Monika - Joakim 314 - 243 Olof - Monika 314 - 277 Erik - Olof 333 - 391 Anders - Thomas 309 - 254 Johan - Agneta 417 - 224 Joakim - Olof 241 - 340 Monika - Erik 382 - 358 1. Thomas Olsson 7 6 0 1 2367 - 1906 12 p. (+ 461) 2. Monika Danielsson 7 5 0 2 2351 - 1899 10 p. (+ 452) 3. Olof Siverbo 7 5 0 2 2119 - 1955 10 p. (+ 164) 4. Erik Starbäck 7 4 0 3 2470 - 2034 8 p. (+ 436) 5. Anders Grönlund 7 4 0 3 2092 - 1981 8 p. (+ 111) 6. Johan Blixt 7 3 0 4 2094 - 2064 6 p. (+ 30) 7. Joakim Tornhill 7 1 0 6 1857 - 2304 2 p. (- 447) 8. Agneta Hallin 7 0 0 7 1442 - 2649 0 p. (-1207)
Per - Ola 371 - 267 Ola - Stefan 267 - 501 Greger - Jakob 402 - 84 Anita - Greger 240 - 256 Fredrik - Anita 360 - 216 Jakob - Fredrik 162 - 397 Stefan - Jakob 423 - 158 Anita - Stefan 127 - 407 Per - Anita 374 - 115 Jakob - Per 154 - 367 Fredrik - Ola 329 - 274 Ola - Greger 336 - 314 Stefan - Fredrik 410 - 285 Greger - Stefan 270 - 370 Per - Greger 465 - 238 Fredrik - Per 289 - 364 Jakob - Ola 88 - 359 Ola - Anita 351 - 217 Stefan - Per 429 - 268 Greger - Fredrik 362 - 349 Anita - Jakob 206 - 177 1. Stefan Diös 6 6 0 0 2540 - 1375 12 p. (+1165) 2. Per Starbäck 6 5 0 1 2209 - 1492 10 p. (+ 717) 3. Fredrik Strömberg 6 3 0 3 2009 - 1788 6 p. (+ 221) 4. Ola Torstensson 6 3 0 3 1854 - 1820 6 p. (+ 34) 5. Greger Nässén 6 3 0 3 1842 - 1844 6 p. (- 2) 6. Anita Marmell 6 1 0 5 1121 - 1925 2 p. (- 804) 7. Jakob Hallin 6 0 0 6 823 - 2154 0 p. (-1331)
1-4 : Thomas - Per 407 - 335 Stefan - Monika 448 - 234 5-8 : Olof - Ola 310 - 297 Fredrik - Erik 303 - 240 9-12: Anders - Anita 315 - 202 Greger - Johan 366 - 248 13-15: Jakob - Agneta 359 - 245 FINAL: Stefan - Thomas 321 - 349 3-4 : Monika - Per 298 - 427 5-6 : Fredrik - Olof 302 - 320 7-8 : Ola - Erik 316 - 331 9-10: Anders - Greger 325 - 373 11-12: Anita - Johan 204 - 306 13-14: Jakob - Joakim 271 - 270
Snittpoäng: Grupp Spader 300 Grupp Hjärter 295 Finalspel 312 Totalt 301 Antal drag/parti (osäkert): 22,48 Seger för öppnaren: 36/63 57,14 %
Högsta poäng i ett parti: | Stefan | 501 mot Ola |
Högsta förlorande poäng: | Erik | 358 mot Monika |
Lägsta poäng i ett parti: | Jakob | 84 mot Greger |
Lägsta vinstpoäng: | Anita | 206 mot Jakob |
Högsta totalpoäng: | Ola - Stefan | 768 |
Lägsta totalpoäng: | Anita - Jakob | 383 |
Största segermarginal: | Greger | 318 mot Jakob |
Lägsta segermarginal: | Jakob | 1 mot Joakim |
Högsta poäng i ett drag: | Thomas | 115* |
Högsta poäng utan 50-bonus: | Stefan | 99* |
Längsta ord | Ola | 11 bokstäver |
Längsta parti | Jakob - Agneta | 29 drag |
Kortaste parti | 6 st partier | 18 drag |
* Om korrekt bonus hade tagits ut för Stefans trippel-trippel hade det blivit tävlingens högsta poäng med 149. I så fall hade Monikas 81 för OTÄCKA blivit det högsta ordet utan bonus.
/P /R HP HD +50 Thomas Olsson 347 + 62 411 115 8 Stefan Diös 413 +168 501 99 8 Per Starbäck 371 + 97 465 77 7 Monika Danielsson 320 + 12 434 81 4 Olof Siverbo 305 + 21 391 85 3 Fredrik Strömberg 327 + 33 397 72 2 Erik Starbäck 338 + 43 418 63 1 Ola Torstensson 308 0 359 52 1 Greger Nässén 323 + 21 402 53 1 Anders Grönlund 304 + 20 374 78 4 Johan Blixt 294 + 1 417 41 0 Anita Marmell 191 -127 240 32 0 Jakob Hallin 182 -152 359 44 0 Joakim Tornhill 266 - 56 350 35 0 Agneta Hallin 211 -165 245 45 0
1. Stefan Diös 1059 +16 2. Thomas Olsson 1053 +30 3. Per Starbäck 1030 +15 4. Olof Siverbo 1027 +25 5. Anders Grönlund 1023 - 5 6. Monika Danielsson 1013 + 6 7. Morgan Björkander 1010 8. Erik Starbäck 1007 + 4 9. Greger Nässén 1004 +14 10. Fredrik Strömberg 1000 ny 11. Jan Fredén 996 Johan Blixt 996 ny 13. Sven-Erik Borza 981 14. Sven Erick Alm 980 15. Jakob Hallin 979 ny 16. Ola Torstensson 963 + 4 17. Joakim Tornhill 962 -23 18. Agneta Hallin 962 ny 19. Anita Marmell 958 -22Nu skulle jag egentligen ha redovisat de inkomna lösningarna till PYAS PYSSELHÖRNA, men det har jag varken tid eller plats med. Det får komma en annan gång. Jag har ju bara hållit på med den här rapporten i tre månader. Därför vill jag också reservera mig för fel i statistikavsnittet. Några av uppgifterna är sammanställda under viss stress. Nu vill jag bara påminna om 1997 års första tävling, nämligen FEZ-cup i Uppsala 22-23 februari. Jag räknar verkligen med att få se er alla där och då.
Med detta sätter vi punkt för den här gången. Scrabbla vidare och må brickfen vara med er!
/Stefan Diös, Malmö, januari 1997
17:e mars 1997 / Johan Blixt / johan@jblixt.se