Resultat från Konsonantcupen 1999

För första gången (om man inte räknar den allra första tävlingen 1994) har en särskild nybörjartävling arrangerats i svenskt Scrabble: Konsonantcupen i Malmö lördagen den 8 maj 1999. Den stod öppen för alla som aldrig hade ställt upp i någon sanktionerad tävling samt för tidigare tävlingsspelare med en rating på maximalt 1000 poäng (vilket hittills har fungerat som ingångs- och därmed medelvärde för tävlingsspelarna).

Tretton intresserade anmälde sig, varav två tyvärr tvingades lämna återbud dagen före tävlingen. Resterande elva dök upp som planerat, så att vi ändå hamnade inom de 10-15 starter jag hade hoppats på. Men när jag bjöd in till tävlingen hade jag nog räknat med en annan fördelning: nu var det bara tre som hade tävlat tidigare och alltså hela åtta rena nykomlingar! Det bäddade för en intressant turnering både resultat- och arrangörsmässigt, och så blev det också. Vi kan tacka massmedia för värdefull draghjälp. Tre av de nya deltagarna hade snappat upp informationen från de artiklar som Sydsvenskan resp. Arbetet publicerade veckan före speldagen.

Tävlingen spelades enligt monrad-systemet i sex ronder med en timmes lunchrast mitt i. Det blev en fullmatad och krävande lördag för många av nykomlingarna. Sex tuffa matcher tar på krafter och koncentration, inte minst när allt runt omkring är så nytt. Kanske har man spelat hemma med sina egna regler i många år, och plötsligt ska man inte bara lära sig nya ord och spelregler utan också hänga med i alla tävlingsarrangemang med schackklockor, matchprotokoll och allt möjligt sånt. På en vanlig tävling kan nybörjarna ofta hjälpas till rätta av sina mer rutinerade motståndare, men här var ju alla nya och oerfarna! Jag var beredd på ett milt kaos tills rutinerna skulle sjunka på plats.

Men mina farhågor var överdrivna. Flera av deltagarna hade besökt några träningsträffar och var på så sätt förberedda, och även de övriga kom snart in i tävlingsrytmen. Det var väl bara den långväga resenären Ingvar, som missade början av regelgenomgången, som drog på sig 260 straffpoäng för övertid i de tre första ronderna innan han kom på att man kan säga "pass" i stället för att lägga ut ord i låsta lägen! Sen blev han genast bättre vän med klockan. Visst förekom det ofta att protokollen misstämde och fick kontrolleras då och då, och ibland råkade någon dra för många brickor ur påsen. Men så är det ju även för erfarna spelare, och det var knappast värre än på vilken tävling som helst. Till och med tävlingsledaren lärde sig till sist hur den nya regeln för "för många brickor på hand" ska tillämpas!

På det hela taget är jag mycket nöjd med detta tävlingsexperiment. Jag tycker att samtliga deltagare skötte sig utomordentligt exemplariskt, och dessutom hade vi hela tiden tur med sådana slumpartade händelser som kan påverka arrangemanget men som inte går att förutse. De förseningar jag hade fruktat inträffade aldrig, utan tvärtom var vi klara med prisutdelning och allt nästan en halvtimme före utsatt tid (som var klockan sju på kvällen). I min egenskap av enväldig arrangör bestämmer jag enhälligt att arrangemanget förlöpte näst intill felfritt! Jag hoppas att deltagarna återkommer till många andra tävlingar, och jag hoppas också att fler nybörjartävlingar arrangeras framöver. Flera av deltagarna betonade hur skönt det var att bara behöva tävla en dag och att slippa möta de allra bästa i sin första tävling.

Jag var också imponerad av spelkvalitén på många håll. Visst var spelstyrkan och resultaten precis så skiftande som man kan vänta sig på en nybörjartävling, men flera riktiga kanonresultat dök upp. Tre totalpoäng över 400 uppmättes med Jörgens 466 som klar toppnotering. Det är en enastående summa, som de flesta elitspelare sällan eller aldrig kommer upp i. En imponerande jämnhet uppvisades också av flera spelare i tätklungan. Ola, Johan och Monalisa lade alla över 300 poäng i alla sina partier utom ett. Det är ett bra riktmärke för nybörjare som undrar hur duktiga de egentligen är. Klarar man regelbundet över 300 med de riktiga tävlingsreglerna, kan man ställa upp i vilken tävling som helst och räkna med att slåss om åtminstone mittenplaceringarna. Och efter några tävlingsmatcher brukar man märka att resultaten snabbt skjuter i höjden!

Jag måste också nämna tävlingens tre tjusiga bonusrullningar: TORTERA av Paulina, VINGLARE av Ingvar och FRENESI av Jörgen. Det är alltid en särskild känsla att lyckas lägga ut alla sina sju brickor på en gång... alldeles speciellt första gången man klarar bedriften! Innan dess tror man gärna att det är helt omöjligt. Bland övriga ord jag såg var jag nog mest imponerad av Ingvars HÖSTFÄRG (som påbyggnad till HÖST). Sammansättningar är alltid knepiga, men den här är helt korrekt! Undrar just hur många toppspelare som hade hittat den! Annars förekom förstås en hel del mer eller mindre kreativa läggningar, som ibland släpptes igenom av motståndarna och ibland inte. Orddomaren fick nog göra lite fler ingripanden än normalt, men det är också en väntad effekt av att många spelare inte är riktigt vana vid ordlistan ännu. Och jag tror att det var ungefär jämnt skägg mellan antalet godkända klagomål och underkända.

Själva tävlingsresultaten då? Hoppas pristagarna ursäktar att jag har sparat dem till sist. I en tävling som denna är det kanske många som tycker att prislistan inte är det mest väsentliga, och det med en viss rätt. Den viktigaste ingrediensen, nämligen den goda stämningen, var också på plats hos alla. Det är fantastiskt, vad många trevliga människor man stöter på hela tiden! Men det hindrade inte att tävlingsallvaret också var stort, och kampen om placeringarna blev jämn och spännande. Högst rankad av dem som tidigare tävlat var Jörgen, som väl därför fick gälla som favorit före start. Men han fick hårt motstånd av framför allt Ola och Johan, som också visat stor skicklighet på de träningsträffar som ordnats. Dessa tre stod i en viss särklass och slog varandra inbördes i en klassisk "rundgång". Men Jörgen hade förlorat sin inledningsmatch mot Paulina (efter åtta minuters tidsöverdrag!) och försvann därför ur segerdiskussionen. Kvalitetspoäng fick tillgripas för att skilja Ola och Johan åt, och med knapp marginal visade det sig att Ola Hansson från Lund blev Konsonantcupens förste segrare. Stort grattis till honom och de andra pristagarna!

Man kan alltid invända att ett monradsystem (som är en förkortad version av alla-mot-alla-systemet) riskerar att bli orättvist, eftersom alla inte får möta samma motståndare. Men systemet faller nästan alltid rättvist ut åtminstone vad det gäller toppen (och botten) av sluttabellen, och jag tror inte att det var något undantag den här gången. Johans kvalitetspoäng blev lidande av att han blev lottad till frirond i första omgången. Det var ju udda deltagarantal, vilket ledde till att en spelare i varje rond fick stå över. Inte bara en välkommen vila utan också en gratispoäng, eftersom sådana segrar måste räknas i monradsystemet. (Det är som om en obefintlig spelare, exempelvis med namnet "Jakob Vakant", skulle ställa upp och förlora alla matcher.) Men även om man hade räknat enligt det ofta använda systemet med "justerad kvalitetspoäng", hade det blivit samma placeringar i toppen den här gången. Till och med om "inbördes möte" hade behövt tillgripas, så hade Ola vunnit. Ingen tvekan om att pokalen hamnade i rätt händer!

(Kvalitetspoäng används för att åtskilja deltagare med samma slutpoäng i tabellen. Den är i det här fallet lika med summan av alla ens motståndares slutpoäng, vilket förklarar att kvalitetspoängen för en frirond är lika med noll. "Justerad kvalitetspoäng" innebär då att man räknar bort varje deltagares sämsta motståndare innan man beräknar kvalitetspoängen, just för att inte frironder ska få för stor effekt. I den här tävlingen blev det alltså ingen skillnad i toppen mellan de båda räknesätten.)

Nu emotser nog många den nya ratinglistan efter denna tävling. Förbundet inför ju nu ett nytt system, där varje spelare får en första rating som direkt svarar mot hans eller hennes resultat i den första tävlingen. (Tidigare började man alltid beräkna nya spelares rating från 1000 poäng.) Det ska bli spännande att se hur detta system faller ut efter en nybörjartävling som denna. Jag skulle nog tippa att de högst placerade deltagarna tar sig över 1000-gränsen och därmed har bevisat att de åtminstone tills vidare är för bra för att få vara med i nästa amatörtävling!
(Liten kommentar från Johan Blixt: Efter många och långa försök att gå över till det nya ratingsystemet gav förbundet upp och gick tillbaks till det gamla!)

Men det viktigaste är att spridandet av Scrabble-intresset fortsätter. Förbundet har fått åtta nya medlemmar (och återfått tre gamla). Jag vet också att det bara i Malmö-Lund-regionen finns ytterligare minst lika många intresserade. Snart får vi kanske igång en lokalförening med regelbunden träning, och det borde inte vara omöjligt på andra orter heller.

Här följer slutligen alla matchresultat från Konsonantcupen 1999.

ROND I

Jörgen   - Paulina   226 - 231
Jan      - Helena    267 - 308
Monalisa - Agneta    335 - 190
Ola      - Christina 321 - 276
Ingvar   - Joakim    254 - 189
Johan Frirond "1-0"

ROND II

Paulina   - Helena 250 - 238
Monalisa  - Ola    318 - 353
Johan     - Ingvar 404 - 140
Agneta    - Jörgen 200 - 466
Christina - Jan    248 - 297
Joakim Frirond "1-0"

ROND III

Ola    - Paulina  310 - 267
Helena - Johan    283 - 354
Jörgen - Ingvar   297 - 138
Joakim - Monalisa 298 - 307
Jan    - Agneta   330 - 244
Christina Frirond "1-0"

ROND IV

Johan     - Ola      223 - 338
Paulina   - Monalisa 282 - 319
Jörgen    - Jan      415 - 286
Helena    - Ingvar   259 - 253
Christina - Joakim   351 - 270
Agneta Frirond "1-0"

ROND V

Ola      - Jörgen    279 - 296
Monalisa - Johan     268 - 318
Jan      - Paulina   335 - 241
Helena   - Christina 286 - 280
Agneta   - Joakim    216 - 311
Ingvar Frirond "1-0"

ROND VI

Ola       - Helena   304 - 228
Johan     - Jörgen   323 - 286
Ingvar    - Monalisa 277 - 331
Joakim    - Jan      212 - 264
Christina - Agneta  289 - 215
Paulina Frirond "1-0"

SLUTTABELL

 1. Ola Hansson         5 p. (22)
 2. Johan Karlfeldt     5 p. (18)
 3. Jörgen Strand       4 p. (20)
 4. Monalisa Karlfeldt  4 p. (18)
 5. Jan Herbertson      4 p. (16)
 6. Helena Lindgren     3 p. (22)
 7. Paulina Geijer      3 p. (20)
 8. Christina Vallgren  3 p. (15)
 9. Ingvar Palmér       2 p. (18)
10. Joakim Gunnarsson   2 p. (14)
11. Agneta Hallin       1 p.

(Oplacerad: Jakob Vakant 0 p.)

Tack till alla detagare och inte minst förbundskassören Ola Torstensson, som var överkvalificerad för att få delta men ändå kom och hjälpte till med arrangemanget på ett förtjänstfullt sätt!

S Diös


SpelareTotalresultat%MedelEPSVSF
1Ola Hansson5-11905-160883.3318-268279-35311517
2Johan Karlfeldt4-11622-131580.0324-263223-404264115
3Jörgen Strand4-21986-145766.7331-243226-46626637
4Monalisa Karlfeldt4-21878-171866.7313-286268-33514550
5Jan Herbertson4-21779-166866.7296-278264-33594129
6Helena Lindgren3-31602-170850.0267-285228-3084176
7Paulina Geijer2-31271-142840.0254-286231-2821294
8Christina Vallgren2-31444-138940.0289-278248-3518149
9Ingvar Palmér1-41062-148020.0212-296138-27765264
10Joakim Gunnarsson1-41280-139220.0256-278189-3119581
11Agneta Hallin0-51065-1731213-346190-244266
EP=Lägsta och högsta egna poäng.SV=Största vinst. SF=Största förlust.


Högsta poäng: 466 Jörgen Strand (200 Agneta Hallin)
Lägsta poäng: 138 Ingvar Palmér (297 Jörgen Strand)

Lägsta vinstpoäng: 231 Jörgen Strand - Paulina Geijer 226-231
Högsta förlustpoäng: 318 Monalisa Karlfeldt - Ola Hansson 318-353

Högsta totalpoäng: 701 Jörgen Strand - Jan Herbertson 415-286
Lägsta totalpoäng: 435 Jörgen Strand - Ingvar Palmér 297-138

Största seger: 266 Agneta Hallin - Jörgen Strand 200-466


10 i topp

Poäng

466 Jörgen Strand
415 Jörgen Strand
404 Johan Karlfeldt
354 Johan Karlfeldt
353 Ola Hansson
351 Christina Vallgren
338 Ola Hansson
335 Monalisa Karlfeldt
335 Jan Herbertson
331 Monalisa Karlfeldt

Segermarginal

266 Jörgen Strand
264 Johan Karlfeldt
159 Jörgen Strand
145 Monalisa Karlfeldt
129 Jörgen Strand
115 Ola Hansson
95 Joakim Gunnarsson
94 Jan Herbertson
86 Jan Herbertson
81 Christina Vallgren

Totalpoäng

701 Jörgen Strand - Jan Herbertson 415 - 286
671 Monalisa Karlfeldt - Ola Hansson 318 - 353
666 Agneta Hallin - Jörgen Strand 200 - 466
637 Helena Lindgren - Johan Karlfeldt 283 - 354
621 Christina Vallgren - Joakim Gunnarsson 351 - 270
609 Johan Karlfeldt - Jörgen Strand 323 - 286
608 Ingvar Palmér - Monalisa Karlfeldt 277 - 331
605 Joakim Gunnarsson - Monalisa Karlfeldt 298 - 307
601 Paulina Geijer - Monalisa Karlfeldt 282 - 319
597 Ola Hansson - Christina Vallgren 321 - 276


[Föregående turnering] [Följande turnering]
[Johan Blixt] [Scrabble]

29 maj 1999 / Johan Blixt / johan@jblixt.se